HU EN

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK!

A Teljes név mező nem lehet üres
A Telefonszám mező nem lehet üres
A Tárgy mező nem lehet üres
Kérjük, ossza meg velünk, hogyan tudunk segíteni...

PTE 3D PROJEKT: EGY ÚJ JÖVŐ KEZDETE

A PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ megnyitását egy olyan 1,85 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás tette lehetővé, amely az intézmény 2017-ben konzorciumi partnerével, a Debreceni Egyetemmel a Széchenyi 2020 program keretében megjelent GINOP pályázaton nyert el. A Műszaki és Informatikai Kar kampuszán ezáltal egy mind a műszerekkel való felszereltség, mind a vonatkozó szaktudás szempontjából izgalmas, mindenki számára nyitott, és hatékony szellemi műhely jött létre. A projekt december 16-án tartott zárórendezvénye alkalmával dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is megtekintette a központot.

A Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja egyedülálló módon ötvözi a műszerekkel való felszereltséget és a szaktudást az innovációs lehetőségekkel, sokszínű, tudományegyetemi környezetben. A PTE 3D Projekt, mint kiemelt regionális stratégiai program közvetlen rektori kezdeményezésként született meg, és több kar – a Műszaki és Informatikai Kar, a Művészeti Kar, az Általános Orvostudományi Kar, a Természettudományi Kar és a Közgazdaságtudományi Kar – idevágó innovációs törekvéseit fogta össze. A Központ kialakítása pályázati forrás, valamint kormányzati és európai uniós támogatás bevonásával, 2016-ban kezdődött el. Mára olyan

Komplett, 3D technológiákon alapuló szolgáltatási portfólióval bír, amely képes kiszolgálni kutatókat, egészségügyi, ipari szereplőket, a PTE és a régió K+F+I tevékenységeit, oktatási célokat, sőt akár egyéni lakossági igényeket is.

A zárórendezvényen dr. Miseta Attila rektor köszöntötte a résztvevőket, akik közt jelen volt a dr. Szili Katalin, dr. Mikes Éva, az egyetem vezetésének számos tagja, a projekt résztvevői, valamint a szép számban megjelent érdeklődők. Beszédében elmondta, hogy a projekt sikeresen végződött, és a kitűzött oktatási és kutatási célokat maradéktalanul megvalósították a kollegák.

„Szeretnék gratulálni minden résztvevőnek a projektben, mert őszintén azt gondolom, hogy ez idáig egy sikertörténet, és a folytatás is garantált lesz minden tekintetben”

Foglalta össze a rektor. Decsi István kancellár a PTE 3D projektről mint példaértékű, gyümölcsöző együttműködésről beszélt: „Úgy gondolom, hogy ez a projekt a következő időszakban mintaként szolgálhat arra, hogy hogyan tudnak sikeresen együttműködni különböző területek az egyetemen, és megvalósítani olyan társadalmilag, gazdaságilag is hasznos fejlesztést, amelyre a következő időszakban kifejezetten szükségünk lehet, lehetőségünk nyílhat.”

Majd dr. Nyitrai Miklós , az ÁOK dékánja, a projekt szakmai vezetője így összegezte a projekt jelentőségét: „Nekünk ez egy álom volt, ami most megvalósult – nem gondoljuk befejezettnek.” A fiatalok és cégek számára egyaránt komoly vonzerőt jelentő, interdiszciplináris központ megvalósításának lépéseit, folyamatát személyes impressziók mentén ismertette, a dékán:

„Ami a legnagyobb érdeklődést generálta a projekten belül, az az élő sejtek nyomtatása, a szövetnyomtatás volt, ami egészen elképesztő, néha még a science fiction világába is átvezető dolog.”

Emelte ki dr. Nyitrai Miklós. Visszaemlékezésében a projekt számos vetületét bemutatta, a 3D nemzetközi konferenciák szervezésén, a társadalom, valamint a piac felé nyitáson át a csapatépítésig: „különböző tudományterületek képviselőinek, karoknak és szakmáknak szót érteni, én azt tartom egy komoly kihívásnak” – hangsúlyozta a szakmai vezető. A jövőre nézve kiemelte, milyen fontosnak tartja a projektben résztvevő szakemberek megtartását: „Az emberek az igazi kincsei ennek a központnak, hiszen az elmúlt három-négy évben bizonyították, hogy egy ütőképes csapatot alkotnak.” Több féle továbbfejlesztési irányt is megvizsgálnak, az oktatásfejlesztést is ideértve: „A 3D Központ egy országszerte egyedülálló egyetemi létesítmény, amely a jövő szakmai, oktatási és gazdasági hasznosulási motorja is lehet” – vázolta a dékán.

A PTE 3D Központ vezetője, dr. Maróti Péter az elmúlt három év tapasztalatait összefoglalva elmondta, hogy a kihívás abban állt, hogy egyrészt a 3D nyomtatás egy új terület volt az egyetemen, másrészt pedig a központ létrehozása, kialakítása közben is a már meglévő gépeket üzemeltetni is kellett, valamint eközben a szakmai eredmények, publikációk is kiemelt jelentőséggel bírtak. „A 3D Központ koncepciójában az elejétől kezdve az szerepelt, hogy egy hidat tudjon teremteni az akadémiai és a piaci szféra között. Szeretnénk ezt egy önfenntartó rendszerként megvalósítani” – hangsúlyozta a szakember.

A program szakmai vezetése nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a műszaki tervezésen át a fizikai kivitelezésig lehetővé váljon valamennyi fejlesztési fázis házon belüli megvalósítása, így akár kész, piacosítható termékek az ötlettől a végtermékig való létrehozása akár a semmiből is lehetővé váljon. A 3D technológiákkal foglalkozó műhelyek sorából a szakembergárda tudományos felkészültsége és a projektek változatossága, a multidiszciplinaritás emeli ki.

A központban a 3D technológia határterületein zajlanak kutatások és fejlesztések,

Például a személyre szabott orvosláson belül a protetika; az általános orvosképzés számára különféle szimulátorok fejlesztése és kisszériás gyártása; ipari szereplők részére az additív gyártási eljárás költséghatékonyságát kihasználó rapid prototípus készítés; öntészetek részére mesterdarab készítés; pályázatokhoz koncepciómodell készítés, mindemellett elkezdődött a járműalkatrészgyártásban való közreműködés lehetőségeinek feltárása. Kiemelt helyen állnak a 3D képalkotó megoldások (például 3D szkennelés, fotogrammetria, virtuális és kiterjesztett valóság alapú megoldások), a 3D alapú oktatás és tervezés területei (különösen az orvosi képzési területek támogatására), valamint az ezekhez kapcsolódó szoftveres megoldások egyedi fejlesztése. A speciális szakmai és magas színvonalú innovatív környezet olyan együttműködésekben és projektekben csúcsosodott ki, mint a CorvusMed protetikai tervező és gyártó céggel való közös munka, illetve a Prolimb, az Ember Arm mesterséges intelligencia vezérelt, tanulásra képes művégtag kifejlesztésére létrejött egyetemi spin-off cég megalakítása. Kimondottan gyakorlati célokat szolgál a Gyógyszerésztudományi Karral való együttműködés keretében bionyomtató fejlesztése, és olyan 3D anyagtechnológiai vizsgálatok elvégzése, amely a biokompatibilitásra, sterilizálhatóságra irányul. A PTE Klinikai Központja számára műtéti fúró és vágó sablonok (Idegsebészeti Klinika), orvosi kézieszközök (Fogászati és Szájsebészeti Klinika), szimulációs modellek (Gyermekgyógyászati Klinika) fejlesztése, készítése zajlik.

A 3D Központ jövője

Mostanra bátran kijelenthető, hogy a 3D kezdeményezés a PTE egyik sikertörténete. A megvalósításban résztvevők mindannyian egyetértenek abban, hogy a zárórendezvény nem egy projekt végére tett pontot, hanem valami még nagyszerűbb kezdetét jelölte ki. A PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ vezetősége és munkatársai elkötelezettek abban, hogy az intézmény hazai és nemzetközi tekintetben is jelentős oktatási és tudományos centrummá váljon már a nagyon közeli jövőben. Olyan szellemi műhellyé, amely a további egyetemi és regionális fejlesztési tervek megvalósítását és az egyetem piacosítási folyamatait hatékonyan és eredményesen képes támogatni.

Mint különleges oktatási infrastruktúra, tudományos műhely és szolgáltatási központ – ahol a legmodernebb 3D technológiák érhetők el – biztosan továbbra is vonzani fogja a magasan képzett szakembereket, és rendszerbe foglalva segíti az innovációs folyamatokat. Ezeknek a következő lépcsője az egyetemi és a közösségi oktatás felé nyitás. Az előbbire kiváló példa az angol nyelven elindított, nemzetközi szinten meghirdetett Biomedical Engineering mesterképzés (Egészségügyi Mérnök MSc) létrehozásában és elindításában való szerepvállalás, az utóbbira pedig a folyamatosan bővülő, különféle 3D technológiákat – például nyomtatás és tervezés – oktató tanfolyamok szervezése. Hosszabb távú cél a megszerzett tudás és tapasztalat kamatoztatása a nemzetközi tudományos színtéren, melynek zászlóshajója lehet az idővel akár EU-szintű, egyetemközi oktatási programokat lehetővé tevő M3D-Vision platform. A Pécsi Tudományegyetem következő nagy stratégiai programjában, a Tudományos és Innovációs Park létrehozásában is alapvető szerep hárul majd a PTE 3D Központra annak egyedülálló szakembergárdája által az évek alatt felhalmozott speciális tudás, tapasztalat, és az ebben a formában máshol nem elérhető összetettségű eszközparkja révén.

„Az egyes tudományterületek szigorú elhatárolása egyre kevésbé lehetséges és indokolt, így leginkább azok a kutatócsoportok lehetnek sikeresek, akik ezt figyelembe véve fejlesztenek és irányítják vizsgálataikat. Ehhez nagyfokú szellemi nyitottság és bátor, időben megtett lépések szükségesek. Ennek a gondolkodásnak a megtestesítője a 3D Központ.

Biztos vagyok abban, hogy ez a folyamatosan fejlődő központ a fiatalok számára is rendkívül fontos egyetemi vonzerő, így a jelen eredményessége mellett a jövő építésében, az utánpótlásképzésben is fontos szerepet kap.” – foglalta össze dr. Nyitrai Miklós dékán, a PTE 3D projekt szakmai irányítója.

(GINOP-2.3.2-15-2016-00022, „3D nyomtatási és vizualizációs technológiákat alkalmazó interdiszciplináris kutatási, oktatási és fejlesztési központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen”)

Forrás: univpecs.com

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk.
A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Több információ.

ÜGYVEZETŐ

CSÓKA CSABA ISTVÁN

NYITVATARTÁSI IDŐ

HÉTFŐ
KEDD
SZERDA
CSÜTÖRTÖK
PÉNTEK
SZOMBAT
VASÁRNAP

08:30 - 17:00
08:30 - 17:00
08:30 - 17:00
08:30 - 17:00
08:00 - 16:00
ZÁRVA
ZÁRVA

cript>